Besiktning vuxen hund

Besiktning inför försäljning / försäkring


I Sverige sker en besiktning av vuxen hund ofta i samband med köp, inför försäkringsärenden eller hälsokontroller. Syftet med besiktningen är att fastställa hundens hälsotillstånd och upptäcka eventuella medicinska problem eller avvikelser. Besiktningen utförs av en legitimerad veterinär och innefattar en grundlig genomgång av hundens fysiska hälsa.

Vad ingår i besiktningen?

Allmäntillstånd: Veterinären kontrollerar hundens allmänna hälsotillstånd, inklusive tecken på smärta, rörelseförmåga, och eventuell hälta.
Mun och tänder: Hundens munhåla undersöks för att upptäcka tandsten, tandlossning, inflammation eller andra problem i tandköttet.
Ögon och öron: Kontroll av ögon för tecken på inflammation, grumling eller andra avvikelser, samt inspektion av öron för infektioner eller öronvax.
Hud och päls: Huden undersöks för tecken på parasiter, utslag, klåda eller andra hudproblem. Pälsen kontrolleras för att säkerställa att den är frisk och utan kala fläckar.
Hjärta och lungor: Genom att lyssna med stetoskop kontrollerar veterinären hjärtats och lungornas funktion.
Könsorgan och urinvägar: Undersökning av yttre könsorgan.
Veterinären palperar magen för att känna efter eventuella förstorade organ eller ömhet som kan indikera problem.

Efter besiktningen

Efter undersökningen får ägaren ett skriftligt besiktningsprotokoll med veterinärens noteringar och eventuella rekommendationer. Protokollet kan användas för försäkringsärenden eller om hunden ska säljas vidare.

Vid en försäljning har även köparen undersökningsplikt. Röntgen, ultraljud och blodprov ingår inte i en vanlig besiktning. 

 

I priset ingår besiktning av vuxen hund inkl eventuella fasta avgifter.

De priser som anges här är baserade på fiktiva fall. Vetpris garanterar inte att detta pris gäller för dig och ditt djur. Tänk på att just ditt djur kan ha ett annat förlopp än Vetpris fiktiva fall och att prisbilden kan skilja sig kraftigt mellan Vetpris fiktiva fall och vad som gäller för dig. Prata alltid med din klinik om vad som gäller för just ditt djurs unika fall.