Porta Cava Shunt (extrahepatisk), EHPSS

Porta Cava Shunt, PSS eller Portosystemisk shunt, Extrahepatisk porta cava shunt, shunten går förbi utanför levern

Porta Cava Shunt, PSS eller Portosystemisk shunt, Extrahepatisk porta cava shunt - shunten går förbi utanför levern

Porta Cava shunt, portosystemisk shunt, portasystemisk shunt, portosystemic vascular anomaly eller levershunt är olika benämningar på samma problem.

På en normalt fungerande hund går blodet via Vena porta (portådern) från tarmarna till levern där det renas innan det går vidare till vena cava (bakre hålvenen).

Extrahepatisk porta cava shunt, där shunten går förbi utanför levern är vanligt hos små raser.

Det finns fall där shunten är liten och passagen i levern är så pass god att hunden kan fungera ganska väl och man därför inte upptäcker problem förrän senare i livet, men det hör till ovanligheterna.

Symtomen uppstår ofta redan i valpstadiet. Många diagnosticeras inom 2 års ålder men de flesta diagnostiseras före 6 månaders ålder.

Ett vanligt symtom är att valpen dricker och kissar mycket vilket medför ökat problem med rumsrenheten. Dålig aptit, avmagring och dålig tillväxt är vanliga symtom.

Blodet ska gå från tarmen med näring som ska tas upp och slaggprodukter som ska rensas bort på sin väg genom levern. Hos hunden med porta cava shunt blir blodet inte ordentligt renat, utan går vidare genom kroppen med kvarstående slaggprodukter och gifter. Hunden får förgiftningssymptom. Den kan bli desorienterad, illamående och dregla. I svåra fall kan hunden bli så förgiftad efter måltid att den får kramper.

En valp kan ha en stor porta cava shunt, där blodet knappt passerar genom levern. I de fallen kan man se symtom mycket tidigt i valpens liv.

Porta Cava Shunt går att operera. På Vetpris sida kan man söka på Extrahepatisk portosystemisk shunt (Congenital extrahepatic portosystemic shunts CEPSSs).

Det finns även veterinärer som opererar intrahepatisk portosystemisk shunt (Congenital intrahepatic portosystemic shunts IHPSSs)

Uppfödares upplevelser! (Nedanstående text är således inte styrkt med forskning utan är mer en information om hur uppfödare har kunnat misstänka en problematik)

"Valpen brukar fungera precis som sina friska syskon, så länge den lever på bara sin mammas mjölk. Det är en ren produkt som inte belastar valpens system så som torrfoder och annan snabb föda. Det är när valpen ätit mat ett tag som man börjar kunna se små och ofta diffusa symptom. Ett av de första tecknen brukar vara avmagring. Kanske förstår valpen sambandet mellan måltiden och obehaget efteråt och är därför dålig på att äta. Det kan också vara så att förgiftningen leder till illamående som minskar aptiten. I vilket fall så brukar avmagring vara ett tidigt varningstecken. Den kan också visa ökad törst och därmed ökad urinering. Något som kan vara ganska svårt att upptäcka i en hel kull med valpar."

"Ett tydligt tecken är att valpen blir desorienterad, i synnerhet efter måltid. Istället för att gå tvärs över köksgolvet kanske den går längs med väggarna. Valpen kan också bli orolig och vandra runt utan att komma till ro. När blodet leds tillbaka genom kroppen utan att vara renat kan valpen också få neurologiska symtom. Det kan vara små skakningar och dåligt koordinerade rörelser."

"Valpen kan bli tillfälligt blind. Det kan vara i små korta stunder, som tex att valpen inte ser matskålen, utan springer över den eller kanske springer in i någonting. I nästa stund springer den runt och leker med sina syskon så man tror att man bara inbillat sig det hela. Man kan få en känsla av att det är svårt att få ögonkontakt med valpen. Den kanske inte kan fokusera nog för det, alternativt har begränsad syn."

"Vid ökad mat-giva med fler utfodringar blev valpen hastigt mycket dålig. Den blev ordentligt förgiftad och var knappt kontaktbar. Valpen var då drygt sex veckor gammal. Den hade troligtvis själv hållit sig mer symtomfri genom att bara äta exakt så mycket som den klarade av. Vid ökad mat-giva fick den omedelbart svåra förgiftningssymptom"

När man misstänker porta cava shunt kan det vara bra att börja med att göra ett blodprov, där man ser om levervärdena ser normala ut eller inte. Bra att ta ett blodprov där man mäter gallsyre-halten i blodet, före och efter måltid.

Detta prov är också något som uppfödare kan välja att göra på hela valpkullen hos de raser/linjer som har förhöjd risk att ge porta cava shunt till sin avkomma. Provet ger en tydlig fingervisning om något är fel.


I Vetpris jämförelse ingår veterinärarvode, poliklinikavgift, operation, förbrukningsmaterial, stationärvård enligt normalfallet och blodprov. Hunden väger 10kg och vi utgår ifrån att diagnosen redan är ställd vid ett tidtagare besök.
De priser som anges här är baserade på fiktiva fall. Vetpris garanterar inte att detta pris gäller för dig och ditt djur. Tänk på att just ditt djur kan ha ett annat förlopp än Vetpris fiktiva fall och att prisbilden kan skilja sig kraftigt mellan Vetpris fiktiva fall och vad som gäller för dig. Prata alltid med din klinik om vad som gäller för just ditt djurs unika fall.

Förklaringsguide

KARTAN

Veterinärvårdsklinik som saknar pris för behandling
Veterinärvårdsklinik som har pris för behandling
Rehabklinik som saknar pris för behandling
Rehabklinik som har pris för behandling
Klinik som är öppen (gröna pricken). Stängd klinik saknar prick.
Klinik som har tid nu (mörkrosa randen)
Klinik som har bland de lägre priserna i landet (rosa bakgrunden)
Vald klinik på kartan (mörk-rosa bakgrunden)

LISTAN

VALUTA

Vissa priser i listan är konverterade från en annan valuta, växlingskursen uppdateras dagligen.