Urinsten
Det finns olika sorters urinstenar där de vanligaste stenarna är struvit- och kalciumoxalatstenar. Det förekommer en ökning av kalciumoxalatstenar på både hund och katt.
Det är viktigt att ph-värdet är korrekt och inte ligger för högt. Fodersammansättningen kan ha viss påverkan på uppkomsten av urinsten. Förekomsten inom vissa raser är högre.
Struvitsten är till viss del smältbar medan kalciumoxalatstenar ofta behöver opereras bort. Man hittar dom på röntgen eller ultraljud och ibland är det ett bifynd när man letar efter något annat.
En urinstensoperation på hund är ett kirurgiskt ingrepp som utförs när hunden drabbats av urinstenar som orsakar blockeringar eller smärta. Urinstenar är hårda mineralavlagringar som bildas i urinvägarna och kan orsaka problem som smärta, svårigheter att kissa, infektioner, eller i allvarliga fall, en fullständig blockering av urinflödet.
Tecken på att en hund kan ha urinstenar inkluderar:
• Smärta vid urinering
• Frekvent försök att kissa med små mängder urin
• Blod i urinen
• Slickande runt könsorganet
• Minskad aptit eller allmän trötthet vid infektion
Diagnos och beslut om operation
Diagnos sker ofta med hjälp av ultraljudsundersökning eller röntgen. Om stenarna är stora eller orsakar blockering är en operation ofta nödvändig. Mindre stenar kan ibland lösas upp genom specialkost och medicinering, men detta är inte alltid möjligt.
Själva operationen
Urinstensoperationen, även kallad cystotomi, innebär att veterinären gör ett snitt i urinblåsan för att ta bort stenarna. Proceduren sker under narkos och är ett relativt vanligt ingrepp på hundar.
Förebyggande av urinsten
För att minska risken för framtida urinstenar rekommenderas en anpassad kost och att hunden dricker tillräckligt med vatten.
I Vetpris "fiktiva fall" utgår vi ifrån att diagnosen är ställd och det är endast den kirurgiska åtgärden som ingår i prisangivelsen. Följande kostnader ingår: veterinärarvode, poliklinik avgift, operation, narkos, förbrukningsmaterial, ev recept arvode, hund 10kg. Stationärvård fram tills hemgång (normalfallet)