Ultraljud enstaka organ bukhåla

Ultraljud av njurar

Ultraljud av enstaka organ på hund

Ultraljud är en skonsam och effektiv diagnostisk metod som används för att undersöka enskilda organ hos hundar. Metoden utnyttjar högfrekventa ljudvågor för att skapa detaljerade bilder av kroppens inre organ. Ultraljud används ofta för att undersöka specifika organ som lever, njurar, hjärta, urinblåsa eller livmoder när det finns misstanke om sjukdomar eller förändringar som påverkar dessa organ.

När används ultraljud på enstaka organ?

Veterinären kan rekommendera ultraljud av ett enstaka organ när hunden visar symtom som tyder på problem i ett specifikt organ, såsom:

Levern: Vid misstanke om leversjukdom eller leverförstoring, för att bedöma leverns struktur och blodflöde.

Njurar: Vid tecken på njursjukdom eller urinvägsproblem, för att undersöka njurarnas form och vävnad.

Urinblåsan: Vid problem med urinering, för att identifiera urinstenar, inflammation eller tumörer.

Livmodern: För att upptäcka livmoderinflammation (pyometra) eller undersöka dräktighet.

Hur går ultraljudsundersökningen till?

1. Förberedelse: Hunden får oftast ligga på ett bekvämt bord. Vid undersökning av magen rakas området för att ge bättre kontakt för ultraljudssonden.

2. Genomförande av ultraljudet: Veterinären applicerar en speciell gel på sonden för att få tydliga bilder, och sonden förs sedan över det undersökta området. Bilderna av organet visas direkt på en monitor, där veterinären kan bedöma organets form, storlek, och vävnadsstruktur.

3. Bildanalys: Veterinären analyserar bilderna i realtid och kan ofta ge en preliminär diagnos under undersökningen. 

I Vetpris "fiktiva fall" ingår veterinärarvode, poliklinikavgift & ultraljuds undersökning.

De priser som anges här är baserade på fiktiva fall. Vetpris garanterar inte att detta pris gäller för dig och ditt djur. Tänk på att just ditt djur kan ha ett annat förlopp än Vetpris fiktiva fall och att prisbilden kan skilja sig kraftigt mellan Vetpris fiktiva fall och vad som gäller för dig. Prata alltid med din klinik om vad som gäller för just ditt djurs unika fall.

Relaterade behandlingar