Behandling Hovböld
Hovböld bildas ofta på grund av skada eller uppluckring , genom att smuts och bakterier kommer in i hoven. Kort och gott en infektion som inte hittar en väg ut då bildas det en böld. Det är mycket smärtsamt då svullnad och tryck stängs in av den hårda hovkapseln , bölden kan sprida sig uppåt mot kronranden och djupare in i kötthoven.
Behandling sker av veterinär eller godkänd hovslagare som i samråd med veterinär verkar hoven noga tills hela de angripna området är borttaget. Man kontrollerar noggrant att inget underminerat horn kvarstår.
Nästa steg är att lägga ett hovgips med en steril kompress mot böldhålan, gipset ger ett jämnt tryck mot det uppverkade området. För att undvika att svallkött bildas vilket kan förhindra läkningen. Samtidigt som det är ett bra skydd för att hålla det rent. Vanligtvis byts gipset efter 1 till 2 dagar för kontroll av den uppverkade böldhålan.
Man behöver sällan sätta in antibiotika smärtstillande eller antiinflammatorisk medicin då smärtan brukar ge med sig när bölden har öppnats .
Kontrollera gärna att hästen är stelkramps vaccinerad.
I vetpris "fiktiva fall" ingår poliklinikavgift, veterinärarvode, rörelsekontroll, bedövning, sedering, arvode veterinär/hovslagararvode ca 30 min + bandage med gips.
Tänk på att just ditt djur kan ha ett annat förlopp än "Vetpris fiktiva fall", prisbilden kan alltså skilja sig kraftigt mellan individer. Prata alltid med din klinik för information om just ditt djurs unika fall.